The Irish festival of Oulu – maailman pohjoisimmat irkkufestarit

3.10.2018 pyörähtivät taas käyntiin Oulun Irlanti-festivaalit. Tapahtuma täyttää Oulun irlantilaisella tunnelmalla ja irlantilaista kulttuuria lähestytään useista riemukkaista kulmista. Ohjelmakalenteri on yltäkylläinen kuin irlantilainen stoutti: musiikkia, teatteria, elokuvia ja tarinankerrontaa löytyy kaikenikäisille. Vihreää päälle ja pubiin – oma menninkäinen mukaan!

Musiikki

Kaikenlainen tunnistettavasti irlantilainen musiikki on Oulussa esillä. Karan Casey käyttää irlantilaista kansanmusiikkia välineenä sosiaalisten epäkohtien esilletuonnissa. Provokatiivisiin mittoihin yltävät sanoitukset ovat tutustumisenarvoisia. Toista ääripäätä edustaa Michael Vignoles ja Ray O’Donnell. Irlantilaisen säkkipillin ja urkujen yhteissoitto on puhdasta henkistä tunnelmointia. Tätä herkkua pääsee kuulemaan juhlavissa puitteissa Oulun tuomiokirkossa.

Irlantilaisen pubitunnelman riehakkuutta ei ole unohdettu. Tunnelman vihreille niityille ja ruskean pirtelön ääreen vie Dubhlinn, jonka meininki saa apilakuvioidut sukat pyörimään sinivalkoisen jäykkiksenkin jaloissa. Perinteistä irlantilaista äänimaisemaa värittää The Friel Sisters ja nuorekkaan energistä tulkintaa samasta aiheesta spraymaalaa Moxie.

friel sisters
Musiikkitarjontaa on monipuolisesti. Kuvassa Friel Sisters.

Elokuvat

Maaseudun autioituminen ja pienten paikkakuntien kuihtuminen on yleismaailmallinen trendi. Irlantilaisen näkökulman tähän aiheeseen tuo iirinkielinen In the Shadow of Glen, jossa seurataan Loch Con Aortha -nimisen paikkakunnan riutumista väestön muuttaessa kasvukeskuksiin. Tuttua ja kuitenkin tuoretta.

Dokumentaarispainotteisen elokuvatarjonnan draamahelmenä kimaltelee Song of Granite. Irlannin iirinkielinen Oscar-ehdokas kertoo 1919-1984 eläneenSeosamh Ó hÉanaín eli englantilaisittain Joe Heaneyn elämäntarinan. Tämän irlantilaisen perinnemusiikkilaulajan elämästä ei matkustelua ja draamaa puuttunut, kuten ei tästä mainiosta elokuvastakaan.

Teatteri ja tarinankerronta

Irlantilaista teatteria festivaaleilla edustaa Take Off Your Cornflakes, draamakomedia hopeahääpäiväänsä viettävästä pariskunnasta, miehen Alzheimerin taudista ja tietysti rakkaudesta, jota tauti koettelee ja kasvattaa. Synkästä aiheesta huolimatta kyseessä on huumorintäyteinen kokemus, joka myrskyää mielessä pitkään kuin syksyinen meri Irlannin edustalla. 

Tarinankerronta on noussut äänikirjojen myötä jonkinlaiseksi muoti-ilmiöksi. Irlantilaista tarinointia musiikilla ja ilman on tarjolla sekä lapsille että aikuisille. Lapsiystävällinen tarinointi keskityy kansansatuihin, ja aikuisille on tarjolla suolaisempia silakoita entisen kalamyyjän, Mrs. Nellie Murphyn laarista. Räväkkää kansankielista tarinaniskentää siis.

Take Off Your Cornflakes edustaa irlantilaista teatteria festivaaleilla.

Festivaali, jonne kannattaa tulla kauempaakin 

Vuosien varrella Oulun irlantilaisfestivaalin ohjelmisto on runsastunut ja monipuolistunut. Lokakuun alku onkin erinomainen aika matkustaa Ouluun. Ruska on komeimmillaan ja ohjelmaa erilaisen hauskapidon ja kulttuurin merkeissä riittää. Syksyn ei tarvitse olla ankeaa aikaa -siihen voi lisätä Irlannin taikaa. Guinnessia siis.