Rakkautta ja Anarkiaa Helsingissä

Rakkaudella ja anarkialla on jokaisen hyvä välillä maustaa elämäänsä, ja tätä sahramia tarjoiltiin elokuvaintoisille Helsingissä jo 31. kerran. 11 päivää kestänyt Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa oli jälleen sellaista tunnettujen ja vähän tuntemattomampien elokuvantekijöiden riemutykitystä, että huonompikuntoista popkorninpurijaa alkoi jo hengästyttää: Genret sinkoilivat draamasta animeen ja toiminnasta musikaaleihin.

Hollywood

Kyllähän festivaaleilla taas pari Hollywoodin kuuluisuutta nähtiin sirottelemassa tähtipölyä vähäisempien olevaisten ylle. Suurimpana sankarina heistä Helsinkiin saapui Amerikan mustien tuntoja räväkästi ilmi tuova Spike Lee, jonka uusinta ohjaustyötä (BlacKkKlansman) tähdittää itse Jasper Pääkkönen. Spike Lee argumentoi tapansa mukaan nasevasti Amerikan poliittisesta tilanteesta, ja kuulijana kiemurteli myös USA:n Suomen suurlähettiläs. Tällainen meininki sopi hyvin festivaalien välittömään, kumartelemattomaan tunnelmaan.

Toisena Hollywoodista tuttuna tähtenä nähtiin näyttelijä Shia LeBeouf, joka on tähdittänyt muun muassa Transformers-rymistelyjä ja uusinta Indiana Jones -seikkailua. #TAKEMEANYWHERE-elokuvan keskustelutilaisuuteen osallistunut maailmatähti veti salin täyteen ja teki vaikutuksen arkisuudellaan. Diivailu oli unohtunut erämaamökkiin ja hyvä niin.

Yksi festivaalin kohokohdista oli BLACKKKLANSMAN -elokuvan ohjaaja Spike Leen vierailu

Parhaat elokuvat

Ensimmäiseksi täytyy mainita Nicholas Cagen tähdittämä Mandy. Cagehän on tunnetusti ollut matkalla A:sta B:hen, ja jotenkin samalla vängästi saavuttanut kulttistatuksen. Nyt Mandy-elokuvassa hän vihdoin laittaa täyden gonzo-vaihteen päälle, ja tulos on sykähdyttävän riemukas. Jos viimeisin Twin Peaks -kausi otti ihanasti kurkusta kiinni, niin Mandy jatkaa samaa surrealistista puristusta armoa tuntematta. Parasta Nicholas Cagea pitkään aikaan.

Toisena esimerkkinä täytyy mainita kenialainen lesbodraama Rafiki. Tämä on niitä silmiä avaavia kulttuurielämyksiä, jotka kaivavat maata omien piintyneiden asenteiden alta. Kuopasta on sitten hyvä kavuta ylös – jos ei parempana ihmisenä, niin ainakin yhtä näkökulmaa rikkaampana. Ja hei, kuka on muka joskus aikaisemmin katsonut kenialaisen lesbodraaman? Ilmainen internetpiste minulta hänelle välittömästi.

Palkitut

Festivaalin ja KAVI:n (Kansallinen audiovisuaalinen instituutti) yhteistyössä järjestämän yleisökilpailun voitti Sorry to bother you. Boots Rileyn ohjaama ja käsikirjoittama surrealistis-scifistinen vaihtoehtotodellisuuspläjäys tutkiskelee komediallisin keinoin ahneutta, mustien asemaa Amerikassa ja yleismaailmallisia moraalisia kipukohtia. Sanomallista hauskanpitoa siis.

Festivaalin yhteydessä järjestetty Finnish Film Affair palkitsi eniten kansainvälistä potentiaalia omaavan elokuvan. Tämän Best Pitch -palkinnon sai tällä kertaa Yksittäistapaus. Tämä viidentoista naisohjaajan ja -käsikirjoittajan episodielokuva kertoo ajankohtaisesti naisiin kohdistuvasta vallankäytöstä. Elokuvassa Weinsteinin-jälkeistä haavamätää kaivetaan ulos ajankohtaisella skalpellilla.

Sorry To Bother You voitti festivaalin yleisöpalkinnon

Lopuksi

Tämä Suomen suurin elokuvafestivaali täytti taas monipuolisuudellaan runsaat odotukset. Elokuvakrapulasta ei kuitenkaan tarvitse pitkään kärsiä, sillä tukevaa tavaraa tarjoaa Teeman elokuvafestivaali jo marraskuun loppupuolella. Valtavirtaa ja kolkkojen kanjonien puroja onkin tarjolla jo pian – ei hätää elokuvanystävät.