Suomen parhaat taidemuseot

Suomesta löytyy kymmeniä taidemuseoita, mutta ne kaikki eivät toki vastaa toisiaan kokoelman suuruudessa ja kävijöiden suosiossa. Listasimme alle omat suosikkitaidemuseomme, joissa jaksaa pyörähtää aina uudelleen ja uudelleen.

Ateneum

Kun puhutaan Suomen taidemuseoista, ei voi olla ensimmäisenä mainitsematta Ateneumia. Antiikin Kreikassa Ateneum oli alun perin Athenen, viisauden ja tiedon jumalattaren temppeli, mutta Helsingissä sijaitseva Ateneum on koko Suomen taiteen pyhättö. Jo uusrenessanssia edustava rakennus saa taidemuseota lähestyvän ihmisen arvokkaaseen tunnelmaan, ikään kuin valmistautumaan Suomen kallisarvoisimpien taideaarteiden ihailuun. Ja sitten sisällä: Suomen kultakauden mestariteokset rummuttavat verkkokalvolle ilotulituksen, joka jää taiteenystävän mieleen palamaan, ja hänet palaamaan kerta toisensa jälkeen.

Särestöniemi

Suuren jälkeen pientä: Särestöniemi-museo Kittilän Kaukosessa tuo Lapin luonnon hiljaisuuden iholle. Kaukana kaikesta, paitsi Lapin värikylläisestä mystiikasta, Reidar Särestöniemen taideteokset toimivat kuin portaaleina shamaanin sielunmaisemaan. Hirsi, luonto, hiljaisuus ja taide – kokemus, johon vain täytyy syventyä. Ja mukaan jää jotain taianomaista.

Kiasma

Takaisin Helsinkiin uusia tuulia purjeisiin hakien. Kiasmasta niitä löytyy, moderneja puhureita tähtienvälisen taiteenystävän aurinkopurjeisiin. Vaihtuvat näyttelyt takaavat sen, että palaaminen kannattaa. Nuorten suosikki taidemuseorintamalla ja nuorisydämisten ateljee. Taistelevia metsoja on jo katseltu tarpeeksi ja enkeleitä paareilla. Nyt enkeleitä baareissa.

Serlachius

Kaikkea kerralla? Modernia ja Suomen taiteen kultakautta sekä kansainvälisiä mestareita? Serlachius-museo Gösta Mänttä-Vilppulassa tarjoilee monen lajin gurmeekattauksen, jota taidenälkäinen kävijä mutustaa pitkään ja hartaasti. Vanha Joenniemen kartano ja uusi Göstan paviljonki luovat kontrastin, joka kuitenkin sopii samaan kuvaan molempien persoonien täydentäessä toisiaan. Claude Monet’n Heinäsuova ilta-auringossaon pakko nähdä. Hänen toinen teoksensa antoi nimen ja hän itsensä impressionismille. Taidetta taiteilijan ehdoilla.

Designmuseo

Design on taidetta ja Designmuseo Helsingissä taidemuseo. Käsin kosketeltavaa taidetta, jolla on funktio. Monikäyttöistä taidetta ja välillä vain taidetta, kuten Oiva Toikan lasilinnut. Täälläkin näyttelyt vaihtuvat ja taiteenystävä nyökyttelee päätään hyväksyvästi. Samalla tontilla on myös Arkkitehtuurimuseo, jota ei monipuolisuutta ja uusia elämyksiä kaipaava väheksy Alvar Aallon kotimaassa. Rakennelmien taidetta funktion ehdoilla – ja säännösten.

Rovaniemen taidemuseo

Pohjoista historiaa ja uutta. Rovaniemen taidemuseo vanhalla 1933 rakennetulla postiautovarikolla, joka on kunnostettu 2011 kulttuuritalo Korundiksi. Taide siellä puitteiden kohottamana, kuitenkin ykkösenä, uudistuksen esille tarjoamana. Wihurin kokoelman suomalainen nykytaide on esillä taidemuseon selkärankana, pohjoiseen keskittyen ja ei mitään väheksyen. Taide on täällä kotonaan ja toivottaa tervetulleeksi.