Syksyn saapuessa mieli vaipuu helposti melankolis-henkiseen maantieojaan: Aamulla väsyttää enemmän, päivällä väsyttää vieläkin enemmän ja illalla väsymys vaivuttaa jo eksistentiaaliseen kriisiin. Miksi olen olemassa tässä pimeyden ja harmauden maailmassa? Lääkkeenä, tai ainakin placebona tähän oloon toimii valo, ja mikäpä sen parempaa kuin yhdistää tähän valoon myös taiteellinen kuorrute viemään syksyn kitkeryyttä kauemmaksi mielen hyhmäisestä pintakerroksesta. Koko lähestyvän kaamoksen kohmentama keho toivottaa valotaidefestivaalit tervetulleiksi.
Lumo – Light Festival Oulu
Oulun lumettomanpimeitä syysiltoja vastustamaan on perustettu Lumo-valofestivaali, joka tuo valotaideteoksia eri puolille keskusta-aluetta. Tänä vuonna festivaalin teema on tunteet, joita teokset pyrkivät herättämään erilaisin keinoin. Valoteokset ovat tänäkin vuonna vahvasti kansainvälisiä ja useimmat teokset saavat Suomen ensiesityksensä. Mielenkiintoista pimeydelle kettuilua on siis jälleen tiedossa iloisentaiteellisella twistillä 23.-25.11.2018.
Lux Helsinki 2019 (5.-9.1.2019)
Helsingissä pimeyden karkotukseen keskitytään vasta vuoden vaihduttua. Tämän Helsingin valofestivaalin vahvuus on vuosittain vaihtuva reitti, jossa valotaideteokset voi kätevästi kokea kävelylenkin mittaisena kokonaisuutena, taiteellisena elämyksenä, johon pakkanen, lumi ja kaupungin äänet luovat oman taustavärinsä. Tätä valon juhlaa käy ihailemassa vuosittain yli puoli miljoonaa henkilöä, joten kyseessä on varsinaista koko kansan taidetta.
Tampereen valoviikot
Tampereella valotaidetta lähestytään hieman eri kulmasta. Valoviikot tuovat valoa pimeimpänä vuodenaikana jopa 136 päivän ajan! Valoteokset ja -kuviot piristävät tamperelaisten ja kaupungissa vierailevien iltoja siis käytännössä läpi koko syvimmän talven. Tämä on kyllä hyvä tapa yhdistää taide myönteisenä osana kaupunkilaisten jokapäiväistä elämää, arkea ja juhlaa. Taidetta positiivisessa valossa!
Polar Night Light Festival (18.1.-2.2.2019)
Maailman pohjoisimmat valotaidefestivaalit järjestetään Kuusamossa ja Rukalla. Festivaalin erikoisuutena on mahdollisuus olla itse osa taideteosta: Rukan rinteessä lasketteleva voi valonlähteen avulla olla taiteentekijä ja osa kokemaansa elämystä. Valotaidekin voi olla vuorovaikutteista!
Valotaide – kuin Suomeen luotu ilmaisumuoto
Suomen pitkä valoton aika on mahdollisuus. Jos jotain asiaa ei voi muuttaa, siihen pitää sopeutua –ja parhaassa tapauksessa se pitää kääntää hyödyksi. Pitkä pimeä aika mahdollistaa valotaiteen esilletuomisen jo aikaisin iltapäivällä. Tämä on ainutlaatuinen etu moniin muihin valtioihin nähden. Suomessa onkin maantieteellistä potentiaalia tulla valotaiteen suurvallaksi. Taiteilijat: pensselit ja paletit sivuun ja lamppukauppaan!