Kirjaudu sisään
Kirjaudu sisään Sulje
Käyttäjänimi:
Salasana:

Unohditko salasanan?
Rekisteröidy
Alueelliset Arsnetit
Arsnet in English
hae
laajennettu haku »
OSAAJAT
UUTISET
TAPAHTUMAT
TILAT
takaisin listaan »
Kuvat
Videot
Muut Tiedostot


Harri Raitis

Harri Raitis (s. 1944) on turkulainen kirjailija, jonka tuotanto on erittäin laaja-alaista aina runoista oopperalibrettoihin. Harri Raitis on syntyperäinen turkulainen ja Turun Klassillisen lyseon kasvatti. Hän on toiminut kasvatusalan ammattilaisena sekä koulun että kirkon viroissa. Vuodesta 1994 lähtien hän on ollut vapaa kirjailija, jonka tuotannossa on viisitoista romaania, toistakymmentä varhaisnuorten kirjaa, monta tietokirjaa ja useita näytelmiä.


Yleiset tiedot
Katuosoite: Kerttulinkatu 4 E32
Postinumero: 20500
Postitoimipaikka: Turku
Alue: Turku
Puhelin: +358 400790667
Sähköposti: raitishs@netti.fi
www-sivut: http://www.arsnet.net/harriraitis


Osaamisalat

Kirjallisuus: libretot, kirjailijat

Harri Raitis- Galleria

Sotien jälkeisten jälleenrakennuksen ja vaaran vuosien, 1940- ja -50- luvun, kuuluisuudelle suurhuijari Ruben Oskar Auervaaralle vankilat olivat tuttuja paikkoja. Silloin tällöin piti kuitenkin karata hankkimaan varoja hyväuskoisilta naisilta. Pahaksi onneksi karkureissu kesällä 1949 sattui samaan päivään, jona aivan Auervaaran näköinen mies teki murhan Turussa. Alkoi ajojahti, joka vei Kemiin, missä valtakunnan vakauden järkyttämiseen tähtäävä lakko juuri johti kapinaan.

Kuinka kävi Auervaaran, ja selvisikö murhaan liittyvä ulkomainen ulottuvuus?

Harri Raitis ja Boris Hurtta -turkulaiskaksikko on saattanut maailmaan jo kolmannen riemastuttavan seikkailuromaanin. Edellisten tapaan siinäkin ollaan mukana lähihistorian todellisissa tapahtumissa.

ISBN: 978-952- 5960-46- 4.
Pentti Tapion, Ison-Parran ja Partaharjun leirikeskuksen tarina. Kirjaa voi ostaa Poikien ja Tyttöjen Keskuksesta, www.ptk.fi.
Maanalainen vastarintaliike on Neuvostoliiton uhkan varalta yhä toiminnassa vuonna 1948. Se on siirtynyt Turun lähelle maaseudulle piiloon, vänrikki Pentti Joutsensaari hoitaa miehineen tehtävää Rymättylässä. Joutsensaaren on määrä vaaran uhatessa siirtää Suomen salainen pakolaishallitus veneellä Ruotsiin. Sitten yksi pakolaishallituksen ministereistä murhataan Nousiaisissa. Alkaa toiminta josta ei puutu kiperiä tilanteita.

Kirjailijat Harri Raitis ja Boris Hurtta ovat vankalla ammattitaidolla kirjoittaneet letkeän ja veijarimaisen jännärin, jota voi luonnehtia sanoilla “mestarit asialla”. Teos tarjoaa nautinnollisen lukuelämyksen jokaiselle, ja pistää myös lukijansa pohtimaan sodan jälkeisen lähihistoriamme totuuksia.
Kaukana kajastaa päivä, romaani Virosta vuosilta 1944-46. Mitä tapahtui metsissä ja suurilla soilla kun uusi neuvostomiehitys alkoi 1944? Kuvaus metsäveljien epätoivoisesta taistelusta. Saatavana  tekijältä.
<b>TURKULAISTEN KATKISMUS</b> toim. Harri Raitis
Evankelisluterilaisen kirkon katekismus Turun murteella. Voi kysyä www.kirjapaja.fi tai tekijältä.
<b>Vihanmaljojen hetket</b> 1993
Romaani radikaalipietisti Petter Schäferistä. Voi saada antikvariaateista.
Harri Raitis - Boris Hurtta
Kultaa meren yli.
Veijariromaani Viron pankin kullan kohtalosta toisen maailmansodan aikaan.
Luottamushenkilön selviytymisopas
Tiivis ja selväsanainen yhteenveto hallinnosta ja kirkollisesta päätöksenteosta. Sisältää tärkeitä yksityiskohtia päätöksenteon vaiheista ja tarjoaa välineitä vastuunkantoon. Ostettavissa osoitteessa www.kirjapaja.fi
Harri Raitis jatkaa kirjassa kuvausta sodanjälkeisestä murroskaudesta Suomessa. Nyt hän suuntaa katseen sotasyyllisyysoikeudenkäyntiin.

Raitis toteaa lakonisesti, että Suomi tarvitsi syylliset selvitäkseen eteenpäin. Neuvostoliitto oli määritellyt Suomen sodanaikaiset johtajat rikollisiksi ja vaatinut heidän rankaisemistaan. Syytettyjen penkille joutuivat presidentti Risto Ryti, pääministeri Jukka Rangell, pääministeri Edwin Linkomies, ulkoministeri Henrik Ramsay, ministeri Väinö Tanner, ulkoasianvaliokunnan jäsen Antti Kukkonen, ministeri Tyko Reinikka ja lähettiläs T.M. Kivimäki. Oikeudenkäynnin taustalla presidentti J. K. Paasikivi ja oikeusministeri Urho Kekkonen pelasivat kovaa peliä Suomen itsenäisyyden säilyttämisestä.

Tannerheimin ritarit ja Tanner Tornin varjossa -kirjojen päähenkilönä on sosialidemokraattisen puolueen uusi puoluesihteeri ja asevelisosialisti Unto Varjonen. Sotasyyllisyys-kirja tuo näyttämölle uuden toimijan, Kokoomuksen nuoren aktiivin Juha Rihtniemen. Hän ilmoittautuu oikeudenkäynnin alkaessa työhön sosialidemokraatti Yrjö Kilpeläisen johtamaan syytettyjen puolustuksen tiedotustoimistoon. Rihtniemi alkaa avustaa Rytin puolustusasianajajaa Hjalmar Procopéa.

Näistä aineksista Harri Raitis luo oikeussalidraaman, ja vaikka sen lopputulos on tunnettua historiaa, hän valaisee prosesseja eteen päin vieviä voimia, henkilöitä ja tapahtumia kiehtovalla tavalla.
Ostettavissa osoitteessa www.enostone.fi
Tanner Tornin varjossa
romaani
Valtiojärjestelmä natisee sodan päätyttyä 1944. Onko Suomi edelleen tasavalta vai tuleeko siitä kansantasavalta? Miehityskin uhkaa.

Romaanista Tannerheimin ritarit tuttu puoluesihteeri Unto Varjonen jatkaa ovelaa taisteluaan itsenäisen Suomen puolesta kommunistien valtapyrkimyksiä vastaan. Sodan päätyttyä hän huomaa Suomen ja Neuvostoliiton välisen rajan vaarallisesti hämärtyneen: uusi uhka vaanii nyt rajan molemmin puolin Neuvosto-vaikutteiden kietoessa lonkeroitaan Suomen poliittiseen päätöksentekoon.

Hotelli Tornissa majaileva liittoutuneiden valvontakomissio pitää Suomea talutusnarussaan, ja ottaa ensimmäiseksi tehtäväkseen sotarikollisten rankaisun. Listalle joutuneiden miesten elämässä alkaa kafkamainen vaihe, kun he odottavat Riihimäen vankilassa oikeudenkäyntiään tietämättä, mistä heitä syytetään.

Yhteisen vihollisen edessä myös poliittisten johtajien on kyettävä katsomaan yli puoluerajojen isänmaan edun nimissä. Varjonen ymmärtää tämän ehkä selvemmin kuin kukaan muu, ja toimii päättäväisesti torjuakseen salakavalan Idän varjon. Puoluesihteerin yritys vaatii nopeita refleksejä ja häikäilemätöntä taktikointia. Hän tietää, ettei arkaluontoisen tehtävän onnistuneestakaan suorituksesta palkita sankarinviitalla. Epäonnistumisen seurauksia hän ei halua edes ajatella.

Kirja piirtää värikästä kuvaa mestarijuonittelijoiden taistelusta Suomen suunnasta.

Ostettavissa osoitteessa www.enostone.fi
Tannerheimin ritarit, romaani poliittisesta kamppailusta 1944-45. Ostettavissa osoitteessa www.enostone.fi
Raitis, Harri, Vakaumuksen tähden. Romaani. 334 s. 978-951-9036-93-9

Vakaumuksen tähden on kertomus siitä, miten idealismi joutuu koetukselle ja alkaa hiipua, kun sen vastapelureiksi asettuvat nälkä, välinpitämättömyys ja väkivalta. Turun klassillisen lyseon kasvatti Kosti Salonen viehättyy kansanvallan ja sosialismin aatteista, piipahtaa sisällissodassa ja edistyspuolueessa ja ryhtyy sitten laittomien kommunististen lehtien toimittajaksi. Hänet pidätetään mutta vapautetaan, ja hän pakenee jäätä pitkin Kemistä Haaparantaan. Salonen muuttaa vaimonsa kanssa Neuvosto-Karjalaan rakentamaan työläisvaltiota ja sitä kautta sosialistista Suomea.


Arsnet Info | Yhteystiedot | Arsnetin käyttöohjeet | Kulttuurilinkit | Palaute | Arsnet © 2009 Käyttöehdot |