Arjen kulttuuria – suomalaiset designklassikot

Taide nähdään joskus liian kapeasti; jonain asiana, jota sivistyneet menevät taidelaitoksiin katsomaan ja tulkitsemaan; asiana, joka ei yhdisty keskivertokansalaisen tavalliseen arkeen. Päivittäisessä elämässämme törmäämme kuitenkin esineisiin, jotka ovat taidetta sieltä hieman käytännönläheisemmästä suunnasta katsottuna. Nämä taide-esineet eivät ehkä esittelyä kaipaa, mutta ne kaipaavat tunnustusta arjen taideteoksina ja toimivat muistutuksena siitä, että käyttöesinekin voi olla taidetta, joka ylevöittää mieltä päivästä toiseen.

Fiskars-sakset

Fiskarsin oranssit Classic-sakset ovat tutut kaikille suomalaisille. Funktionaalisuus ja laadukkuus ovat tämän arjen taiteen kantavia voimia. Tämänkin taideteoksen, kuten muidenkin, pääasiallinen voima on tunne. Tuote tuntuu laadukkaammalta kuin vastaavat yhtä hyvin tehdyt sakset, koska ne ovat aidot oranssit Fiskarssit. Tällainen designin ja brändin yhteisvaikutus on taiteellinen kokemus: järjen ja tunteen väliä seilaava lautta.

Kuka ei ole koskaan leikannut näillä saksilla?

Aalto-maljakko

Suomalaisesta designista puhuttaessa ei Aalto-maljakkoa voi sivuuttaa. Tämä joka kodin taide-esine on yleisyytensäkin jälkeen uniikki: Eri väreissä, eri kokoluokissa ja erilaisissa valaistusolosuhteissa sekä erilaisissa ympäristöissä se saa aikaa originaaleja tuntemuksia, mutta ainoana pysyvänä olotilana on ajattomuus. Miksi hypellä trendien perässä? Taide on jo täällä.

Sarpaneva-pata

Suomalaisten designesineiden teeseinä tuntuvat toimivan ajattomuus, funktionaalisuus ja selkeys. Antiteesinä tälle käytännönläheisyydelle toimivat kauneus ja kyky herättää tunteita. Synteesinä näistä aineksista tulee joskus jotain erityistä (vai syntyvätkö tunteet ja kauneus funktionaalisuudesta ja vastakkainasettelua ei ole?) Esimerkiksi Sarpanevan suunnittelema S-pata on ihailua aiheuttava taide-esine, joka on kuitenkin suunniteltu täyttämään ruoanvalmistusfunktionsa mahdollisimman hyvin. Tämä esine nostaa modernin ja perinteisen, suomalaisen ja pariisilaisen keittiön visuaalista ilmettä valurautaisella arvokkuudellaan, joka ei kehuja kaipaa, vaikka niitä paljon saakin.

Kaunis ja käytännöllinen Sarpaneva-pata sopii arkeen ja juhlaan

K-tuoli

Miksei Aarnion Pallotuoli tai Kukkapuron Karuselli? No koska designklassikkoja on suunniteltu tälläkin vuosituhannella, ja klassikkotasolle yltäneistä tuoleista tämä on tuorein. K-tuoli on toki hintatasonsa vuoksi lähinnä varakkaamman kansanosan designherkku, mutta aikaa kestävänä hankintana tuoli voi toimia sisustuksen osasena vuosikymmeniä. K-tuoli on kevyempi vaihtoehto raskaille nojatuoleille. Ilmavan sekä selkeän luonteensa ansiosta se on kuin nojatuoli ajateltuna: Siinä on kaikki mitä nojatuolissa kaipaa ja vähennettynä on turha teollinen massa.

Designin tulevaisuus

Suomessa suunnitellaan joka vuosi korkeatasoisia, taiteellisesti merkittäviä ja arkea korkeammalle tasolle nostavia tuotteita. Skandinaavinen selkeys, maanläheisyys ja funktionaalisuus ovat kestotrendi maailmalla ja Suomen taidokkaat suunnittelijat ovat ruokkimassa tätä suuntausta valovoimaisilla tuotteillaan. Suomalainen näkemys arjen taiteesta siis vain leviää yhä laajemman yleisön koettavaksi ja ihasteltavaksi.